Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Strona domowa / Nalewki owocowe / Nalewka poziomkowa

Nalewka poziomkowa

Przepis na nalewkę z poziomek

Przepis na nalewkę z poziomek

  • 1 kg poziomek
  • ½ kg cukru
  • 1 l wódki
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Świeże poziomki prosto z lasu przebrać, opłukać i odsączyć. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem. Słoik zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce. Po 12 godzinach, maksymalnie po upływie doby przecedzić nalew przez gęstą gazę lub przez bibułkę filtracyjną (zbyt długie moczenie poziomek w alkoholu sprawi, że nalewka będzie miała gorzki smak). Przygotować syrop sporządzony z cukru, szklanki wody o kwasku cytrynowego (kwasek cytrynowy pozwoli utrwalić kolor). Gorący syrop zmieszać z nalewką, przelać do ciemnych butelek i szybko wstawić do zimnej wody, butelki zakorkować. Nalewka poziomkowa nadaje się do spożycia po dwóch miesiącach leżakowania.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

pl_PLPolski