Krupnik Staropolski
Przepis na krupnik staropolski
Krupnik jest likierem o miodowo-korzennym smaku. Tradycyjny powstaje z miodu pszczelego i przypraw korzennych a receptura sięga XVII wieku. Nazwa alkoholu pochodzi od litewskiego napoju krupnikas, który jest bardziej słodki i mniej korzenny niż tradycyjny staropolski napitek. Do sporządzenia krupnika potrzeba:
- 1 szklanka miodu
- ½ l spirytusu
- ¼ gałki muszkatołowej
- ½ laski cynamonu
- ziarno ziela angielskiego
- 2 goździki
- szczypta imbiru
- wysuszona skórka pomarańczy
- ½ laski wanilii
Przyprawy wygnieść w moździerzu. Miód połączyć z przyprawami, dodać szklankę wody, gotować na małym ogniu przez kilka minut, odstawić na pół godziny. Następnie przecedzić płyn i wlać do ogrzanego dzbanka, dodać spirytus i szybko wymieszać. Nalewka od razu jest gotowa do spożycia.